A tortilla chips eredetileg egy Mexikói étel, mely napjainkban már nálunk is kapható. De miért vennénk meg a boltban, ha otthon is elkészíthetjük, és ezáltal legalább azt is fogjuk tudni hogy miből készítettük el.
Remek csemegévé válhat egy közös mozizás, vagy szülinapi partyk alkalmával is.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 bögre kukoricaliszt (3,5 dl-es bögre)
- 1 bögre finomliszt (finom)
- 1 kk (kévéskanál) sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg margarin
- 2 dl víz (forró, szükség szerint)
Elkészítés:
- A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, hozzámorzsoljuk a margarint. Kevés forró vizet hozzáöntünk, és kanállal összedolgozzuk. Addig kell a vizet adagolni, amíg lágy tésztává összeáll, ekkor kézzel is meg lehet kicsit gyúrni, hogy el tudjuk dönteni, hogy megfelelő állagú lett-e már. Ne morzsolódjon!
- Folpackon, esetleg nylon zacskón rudat sodrunk belőle, és nagyobbacska diónyi méretű gombócokat vágunk le belőle.
- Egy vastagabb aljú serpenyőt tűzhelyen elkezdünk melegíteni.
- Két nylon lap között (szétvágott zacskó is megteszi) kinyújtjuk a gombócokat, kb. kistányér méretű korongok lesznek belőle. Nagyon vékonyra el lehet nyújtani, és a fóliáról le is lehet szépen szedni. Ha már papírvékony, a felső fóliát lehúzzuk, és nyitott tenyerünkben felfogjuk a tésztát, amíg a másik fóliát is lehúzzuk.
- A forró serpenyőbe rakjuk, de nem kell olajozni! Amikor kifehéredik, lapáttal átfordítjuk, másik oldalán is megsütjük. Közepes lángon dolgozzunk, és vigyázzunk, valamivel előbb megsül, mint amennyi idő a következő gombóc kisodrásához kell... Nem kell alaposan átsütni, maradjon hajlítható!
- A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a saját gőzében puha maradjon.
- Ha kész, vágjunk 6-7 lapot cikkekre (kb. ennyi fér el szépen lazán a tepsiben), szórjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel, spricceljük meg kevés olajjal, és tegyük közepesen meleg sütőbe (175°) , és inkább szárítsuk, semmint süssük kb. 10-15 percig.
Szószok, mártások:
Sokféle mártást készíthetünk a chipshez. Tejföllel is kínálhatjuk. A tejfölt ízesíthetjük 1-2 zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott kéksajttal.
Avokádókrém - guacamole
Hozzávalók:
- 2 puha avokádó
- 2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva
- 5-6 apróra vágott bazsalikomlevél
- 1-2 zúzott fokhagyma
- 1 paradicsom apróra felkockázva
- 1 citrom leve
- só, bors
- 1-2 evőkanál tejföl
A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsük, majd kézzel keverjük hozzá a többi hozzávalót.
Salsa szósz
Hozzávalók:
- 5-6 db paradicsom
- 2-3 chli paprika vagy 1 erős paprika
- 1 vöröshagyma
- 1 citrom leve
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander vagy petrezselyem apróra vágva
- só, őrölt bors
A paradicsomot hámozzuk meg (tegyük forró vízbe 1-2 másodpercig, így könnyen lehúzható a héja). Kockázzuk fel. A paprikát, a hagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel. A paradicsommal együtt az egészet turmixoljuk össze – nem szükséges krémes állagúnak lennie. Ízesítsük: sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a friss zöldfűszereket, a citromlevet. Hidegen tálaljuk – tegyük a hűtőbe fogyasztásig.
Cheddar sajtkrém
Hozzávalók:
- 2 tömlős natúr krémsajt
- 10 dkg vörös cheddar sajt
- 1 zúzott fokhagyma
- kb. fél dl 20 %-os főzőtejszín
- só, bors
A főzőtejszínt melegítsük meg, adjuk hozzá a krémsajtot, majd a felkockázott cheddart, a fokhagymát, és folytonos kevergetés mellett addig főzzük, míg egynemű krémet nem kapunk. Ízesítsük borssal, sóval.