Madáretetők házilag
2014. december 30. írta: V.Krisztina

Madáretetők házilag

A hideg beálltával érdemes a környezetünk kis lakóira is gondolnunk: a madarakra.Ilyenkor jó kihelyezni számukra madáretetőt. A boltokban lehet kapni készen is, de otthon is ugyanolyan jót lehet készíteni, persze jóval olcsóbban.  

Ezekből válogattam most nektek:

1. A legegyszerűbb 

A legegyszerűbb módja a madarak etetésének az, ha az ablakpárkányra szórjuk ki az ételt. :)

2. Műanyagpalackból

 Egy műanyagpalackra, két fakanálra és egy nagy adag magra lesz csak szükségünk. Ollóval vagy késsel lyukasszuk ki a palack oldalát, majd fúrjuk át rajta a fakanalakat, töltsük fel a palackot a magkeverékkel, majd a fakanál kanalas részénél fúrjunk egy kicsit nagyobb lyukat, hogy a magok a kanálra potyogjanak. Az egyszerűen kilyukasztott palackot is megtölthetjük eleséggel, sőt házikószerűre is kifesthetjük az etetőt.

3. Kosár

 Fedett, vagy félig fedett teraszra tehetünk fedetlen madáretetőt is, például egy fonott kosarat. Figyeljünk a megfelelő rögzítésre, hogy lehetőleg ne boruljon ki a tartalma, és helyezzük széltől védett területre.

4. Fellógatva

 kivájt narancs héjából is tudunk madáretetőt késziteni, ezt a fajtát viszont érdemes fedett helyen fellógatni. De virágalátétből is bátran elkészíthetjük.

5. Tejes- és üdítős dobozokból

Nagyon egyszerű az elkészítése, mindössze egy tejes illetve üdítősdobozra, ollóra és egy pálcára lesz szükségünk. Az etetőt a magunk elképzelése szerint dekorálhatjuk, festhetjük, de szimplán hagyva is örömet nyújt a madárkáknak.

6. Kókuszdióból

 Akár kókuszdióból is készülhet ez a remek madáretető, csak ki kell vágni egy részt a kókuszból, beleönteni a magvakat és feltenni egy fára.

7. Madárkalács

Némi ügyeskedéssel mi magunk is készíthetünk madárkalácsot. Csupán marhafaggyúra és magvakra lesz hozzá szükségünk. A húsboltokban kapható marhafaggyút megolvasztjuk és belekeverjünk kétmaréknyi magot (napraforgót, kölest, esetleg mogyoró- és diódarabkákat), majd az egészet öntsük egy edénybe. Amikor kezd megdermedni a massza, de még éppen alakítható, formáljunk belőle gombócokat, kötözzük őket hálóba, végül akasszuk fel egy fa ágára. De nem kell feltétlen hálóba kötnünk, tehetjük kivájt narancshéjba is.

8. Madárkalács 2

 A papírguriga felületét kenjük be zsírral, vagy mogyoróvajjal, majd szórjunk rá magokat. 

Remélem, hogy ötletet adtam egy saját madáretető megalkotásához! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://creative-crafts.blog.hu/api/trackback/id/tr217023667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása